Bazylia to  zielenina niezwykła co widać już po pierwszym spojrzeniu na genezę nazwy. Słowo Bazylia wywodzi się od greckiego Basileus, będącego określeniem monarchy, władcy, króla, imperatora, czy kogokolwiek ważnego i władczego.

Cóż tak niezwykłego jest w tej roślinie? Odpowiedź zna każdy, kto miał przyjemność powąchać liść tego wspaniałego ziela. Zapach. Jedyny w swoim rodzaju, bardzo aromatyczny i nieporównywalny z żadnym innym. Odmian bazylii ciężko jest zliczyć, jednak każda jedna charakteryzuje się niezwykłą wonią.

Pochodzenie

Jako pochodzenie Bazylii wskazuje się Indie, głównie ze względu na wspomnienie tej niezwykłej rośliny w Rygwedzie datowanej na XIV wiek p.n.e.. Co ciekawe, pomimo jej dużej popularności, jest tam rzadko wykorzystywana w roli przyprawy. Ma za to bardzo mocne znaczenie religijne, gdyż jest poświęcona bogowi Vishnu. Często można ją spotkać w świątyniach Shivy oraz w domach wielu Hindusów.

Inna teoria wskazuje Afrykę jako ojczyznę Bazyli. Tutaj ze względu na zdecydowaną przewagę w ilości gatunków występujących na tym kontynencie.

Popularnym było twierdzenie, że bazylią żywią się skorpiony, co z kolei dało źródło wierzeniu, że sama bazylia daje ochronę przed ich ukąszeniem. Wiąże się to z jej szczególnym upodobaniem do ciemnych, ale bardzo ciepłych miejsc, które skorpiony (oraz węże) uwielbiają równie mocno co bazylia.

Właściwości Bazylii

Poza zapachem nasza Bazylia ma w zanadrzu jeszcze kilka asów. Jest szeroko znana ze swoich możliwości leczniczych. Jej liście, położone na miejsce ukąszenia komara, koją ból. Napar z bazyli pomaga w bólach żołądkowych i wzdęciach. Olejek z bazylii ma zastosowanie w perfumach i olejkach eterycznych. Jest bogata w potas i wapń.

Bazylia ma szerokie zastosowanie w wielu kuchniach. Włosi robią z niej Pesto i dodają wszędzie tam, gdzie pomidory. Gruzini dodają ją do słynnej, niezwykle aromatycznej mieszanki przypraw o nazwie Chmeli-suneli.

Cała naziemna część rośliny (zarówno liście jak i łodyga) jest jadalna. Można też spotkać, pochodzące z Tajlandii, napoje zawierające nasiona bazylii. Tajska kuchnia pełnymi garściami czerpie z jej aromatu i wspaniałego smaku.

Uprawa bazylii

Bazylia jest wszędzie. Niemal w każdym większym, czy mniejszym supermarkecie można dostać doniczkę z gotową i aromatyczną roślinką. To wszystko dzięki łatwości jej uprawy. Lubi ciepłe, niekoniecznie mocno nasłonecznione miejsca. Bardzo łatwa do wysiewu z nasion, ale równie łatwa do pielęgnacji po zakupie gotowej rośliny w sklepie.

 

Ciekawe Linki:

http://gernot-katzers-spice-pages.com/engl/Ocim_bas.html

http://www.life.ca/naturallife/0104/basil_king_of_the_herb_garden.htm